Ai ştiut că…?

Biblia a fost prima carte tipărită la o presă de tipărit. În 1454, Johannes Gutenberg a transformat un teasc într-o presă de tipărit şi a tipărit Biblia. În felul acesta, a fost dezvoltată una dintre cele mai importante invenţii ale lumii ca să promoveze citirea şi accesibilitatea Bibliei. Începând cu acea zi din anul 1454, ea a rămas cartea cea mai publicată a tuturor timpurilor. În 1930, a fost tipărită a miliarda Biblie, un număr care se dublează acum la fiecare cinci ani. Compară aceasta cu succesul uimitor al cărţii Harry Potter care, în vara anului 2000, a bătut toate recordurile editoriale când a înregistrat în prima săptămână vânzări de 3.8 milioane de exemplare. Şi totuşi, sunt peste 3.8 milioane de Biblii care se tipăresc şi se distribuie în fiecare săptămână – săptămână de săptămână, lună de lună, an de an, deceniu după deceniu. N-a existat niciodată vreo carte ca ea!

Biblia a fost tradusă în peste 2.400 de limbi şi dialecte – iar numărul creşte în fiecare lună. A doua carte de cea mai mare circulaţie din toate timpurile este Jurnalul lui Ann Frank, care poate fi citit în 67 de limbi diferite. Încă o dată, Biblia se poziţionează cu mult peste orice altă carte scrisă vreodată.

Biblia a inspirat multe dintre cele mai mari realizări ştiinţifice ale lumii. În ciuda aşa-zisului conflict dintre ştiinţă şi religie, Biblia însăşi a slujit ca inspiraţie marilor oameni de ştiinţă ca Blaise Pascal, Charles Babbage, Galileo, Michael Faraday, Robert Boyle, Lord Kelvin, Johannes Kepler, Joseph Lister, Samuel Morse, Matthew Maury, Isaac Newton, Carl Von Linnaeus – lista fiind aproape nesfârşită.

Biblia a inspirat multe mişcări sociale importante. Eforturile de instituire a educaţiei superioare, de creştere a gradului de alfabetizare, de abolire a sclaviei, de câştigare a drepturilor civile şi de asistenţă pentru cei săraci şi oprimaţi, îşi găsesc, toate, fundamentul în Biblie.

Biblia a inspirat progrese politice remarcabile. Fie că a fost lupta împotriva Inchiziţiei, îndepărtarea tiraniei în fondarea naţiunii noastre americane sau răsturnarea comunismului din Estul Europei, Biblia a jucat deseori un rol major în extinderea libertăţii.

Biblia a fost temelia codului nostru moral, etic şi legal. Cele Zece Porunci, Regula de Aur, Predica de pe Munte, Capitolul Dragostei (1 Corinteni 13 – „Dragostea este îndelung răbdătoare, este plină de bunătate…”) – toate ne oferă o bază simplă, şi totuşi profundă, pentru comportamentul moral, care n-a fost niciodată egalată de altceva.

Biblia este cea mai persecutată carte a tuturor timpurilor. De fapt, nu numai guvernele i-au persecutat pe oameni pentru credinţa în Biblie, dar au existat şi perioade când chiar o biserică te-ar fi ars pe rug dacă ar fi găsit o Biblie în posesia ta!
Pentru discreditarea Bibliei s-au cheltuit mai mulţi bani, timp şi efort decât pentru discreditarea oricărei alte cărţi scrise vreodată şi, cu toate acestea, astăzi tot mai mulţi oameni cred în ea decât în oricare altă perioadă din istorie.

Mai mulţi oameni au găsit în Biblie mângâiere spirituală, călăuzire şi pace decât în oricare altă carte. Ea a fost un izvor de putere, de viaţă şi de refacere pentru mulţimi de oameni.
Comparativ cu oricare altă carte scrisă vreodată, ea a exercitat, fără nicio îndoială, cea mai mare influenţă asupra celor mai mulţi oameni. Bineînţeles că nu faima şi influenţa fac Biblia să fie adevărată, dar îi acordă o credibilitate pe care alte cărţi pur şi simplu n-o pot egala.

Orice ai face, eşti nevoit să concluzionezi că Biblia este mai mult decât „doar o carte ca oricare alta”. În realitate, ea este cea mai uimitoare şi influentă carte scrisă vreodată.

Poţi citi Biblia chiar acum şi aici :Biblia

Sursă: text preluat din “5 întrebări cruciale despre creştinism” – Tom Short, cu permisiunea editurii Lampadarul de Aur
Dacă doreşti să citeşti mai mult poţi comanda cartea aici: www.lampadaruldeaur.ro