Apropo, ce faci de Halloween?

Oameni deghizaţi în schelete, vrăjitoare, fantome, mumii, vampiri, vârcolaci, monştrii, criminali sângeroşi care împânzesc străzile şi se sperie unii pe alţii cu tot felul de farse şi glume nesărate. În vitrinele magazinelor, în parcuri, în companii, în localuri, în şcoli şi universităţi, pe uşile caselor, peste tot apar vrăjitoare călare pe mătură, dovleci-felinar, măşti hidoase, coarne şi alte simboluri demonice. Cam aşa arată Halloweenul, o sărbătoare pe care sataniştii declaraţi o consideră printre cele mai importante. La fel o consideră însă şi alte milioane de oameni care se declară împotriva satanismului şi nu văd nimic rău în aceste “distracţii nevinovate”. Realitatea este însă cu totul alta. Halloween este o celebrare a maleficului.

Nicicând nu a existat vreo sărbătoare mai controversată decât Halloween. Barbară prin manifestări dar totuşi celebrată de creştini, reinventată de americani dar având rădăcini europene, noaptea spiritelor continuă o tradiţie veche de mii de ani.

Începuturile acestei sărbători…

atipice se pierd, pur şi simplu, în timp. Nimeni nu mai ştie când şi în ce împrejurari au aparut misterioasele credinţe în spiritele lumii de dincolo care, odata pe an, cereau o noapte numai a lor. Cert este că atunci când romanii invadau Britania, tradiţia era deja celebrată de întreaga suflare celtică.
Evenimentul, Shamhain dupa numele său original, avea o strânsă legatură cu preocuparile barbarilor de acum peste 2000 de ani, cei care vedeau în ziua de 1 noiembrie începutul iernii şi al noului an. Asociat cu moartea şi frigul pătrunzător al anotimpului înghetat, acesta era dedicat zeului celtic al tenebrelor, Anwinn, cel care, în noaptea premergătoare primei zile de iarnă, le permitea tuturor creaturilor fantastice să invadeze lumea celor vii.

Credinţa era că spiritele fără liniste ale celor morti puteau căuta, în acea unica noapte, drumul către lumea de dincolo cu ajutorul oamenilor, iar singurul mod în care puteau face acest lucru, era sa le fure trupul. De fapt, se pare că vechii locuitori ai Britaniei şi ai Irlandei de azi recurgeau destul de des la arderea pe rug a celor suspecti de a fi posedati, asta şi ca un avertisment la adresa spiritelor care trebuiau îndepărtate.

În ajunul zilei de 31 octombrie, celţii din Irlanda construiau ruguri înalte din ramuri tinere de stejar pe care le considerau sfinte, iar la focul acestora infaptuiau sacrificii rituale. In acelasi timp, in nici o casa nu era aprins focul pentru a le face reci si neprimitoare, iar oamenii isi pictau chipurile in motive sumbre pentru a se confunda cu aratarile malefice care bantuiau printre ei. Aceeasi ceremonie avea loc şi în Scoţia cu singura deosebire că pictii, nativii scotieni, credeau că pot citi viitorul privind flăcarile acestor ruguri .

Primele modificări ale tradiţiei celtice apar odată cu invazia romană din anul 43 i.H., atunci când în Britania, odată cu trupele imperiale pătrund şi credinţele latine. Şi cum Shamhain era celebrată în aceeaşi zi cu Pomona, zeiţa romana a fructelor, cele două sărbători se vor contopi, dând naştere, printre altele, obiceiului de a impărţi fructe şi dulciuri copiilor.

Următorii 500 de ani aduc în Britania şi Irlanda primele învăţături creştine, cele care vor intra într-un puternic conflict cu tradiţiile locale pe care le catalogau drept manifestări păgâne. Cu atât mai ostracizat a fost stravechiul festival de Shamhain, considerat de Biserica Catolică un cult de adulare a demonilor care trebuia interzis numaidecât. Primul care va încerca schimbarea va fi Papa Bonifaciu al IV-lea ( 550-615 d.H), cunoscut mai ales pentru îndârjirea cu care a luptat împotriva credinţelor barbare.

Şi cum controlul bisericii nu putea fi unul complet atâta vreme cât celţii continuau să îşi celebreze morţii, Shamhain devine prin hotărarea papalităţii, All Saints’day sau Ziua tuturor sfinţilor. Problema care aparea acum era pe cât de simpăa , pe atât de neprevăzută. All Saints day era o zi sfântă şi nu un festival , iar oamenii continuau să le sărbătorească împreună. Timp de 200 de ani , cele două evenimente s-au defăşurat concomitent iar biserica îşi dădea seama că încă nu a scăpat de ritualul păgân. Papa Grigorie al III-lea a încercat să îl înlăture interzicând costumele şi machiajele hidoase, lăsând, în schimb, tradiţia colindului din poartă în poartă, tinerii putând să se deghizeze în …sfinţi.

Se consideră, deci, că este sărbătoare creştină chiar dacă e importată, după toate probabilităţile, din păgânismul celt (druid). Greu însă de convins un om raţional că această sărbătoare ar avea duh creştinesc…

Adevărul e însă altul. Ea e o sarbatoare 100% păgâna, oculta, “ziua când morţii, fantasmele părăsesc mormintele…”. Ea e cea mai mare sărbătoare a slujitorilor satanei: vrajitori, spiritişti sau satanişti.

Americanii au dezvoltat o adevarată industrie legată de această sărbătoare. Se achiziţionează cu această ocazie accesorii macabre: măşti, costume de vampiri, diavoli, dragoni, zombi, leproşi, schelete şi nelipsiţii dovleci, ajungându-se până la vânzări de o jumatate de miliard de dolari anual. Vânzările filmelor horror cresc în această perioadă, promotorii filmelor de groază speculând şi ei interesul mare pentru acest praznic. Industria filmelor horror exploatează la maxim setea de senzaţii tari, dovedind nepăsare faţă de psihicul omului, căruia nu-i ofera nimic altceva decât tulburare. Copii se costumează în stil horror, se amuză prin sperieturi şi merg (colinda) din casă în casă pentru a primi prajituri. Tinerii, mai curajoşi, merg în cimitire în miez de noapte şi se distreaza făcând spiritism. S-a constatat ca în noaptea Halloween-ului se săvârsesc foarte multe crime în Statele Unite.

De altfel, în cunoscutul documentar TV Invazia păgână se spunea că la întrebarea “Cum aţi vrea să serbaţi Halloween-ul?”, 80% din elevii americani de clasa a IV-a de la o şcoală au răspuns zâmbind : “Aş vrea să omor pe cineva…” Acesta este impactul sărbătorii !

Evident ca şi în SUA, şi în  România se câştigă foarte mulţi bani de pe urma prostiei oamenilor. Industria cinematografică, televiziunile, barurile, restaurantele, discotecile, parcurile de distracţii, industria dulciurilor, producţia de costume şi de decoraţiuni, toate aduc câştiguri enorme, iar oamenii trebuie să plătească dacă vor să se distreze. În SUA se fac profturi comparabile cu cele de Crăciun, transformat de mult din celebrarea naşterii lui Isus într-o stresantă goană după brad, globuri şi cadouri.

Ce spune Dumnezeu despre practicile Hallloween-ului?

La sărbătoarea Halloween cei maturi şi copiii se îmbracă în haine de vrăjitori iar cei mari apelează la practici oculte și cheamă morții fiind de asemenea mascați în tot ce este diabolic. În Biblie la cartea Deuterenom, Dumnezeu a poruncit astfel:

După ce vei intra în ţara pe care ţi-o dă Domnul Dumnezeul tău, să nu te înveţi să faci după urâciunile neamurilor acelora. Să nu fie la tine nimeni care să-şi treacă pe fiul sau pe fiica lui prin foc, nimeni care să aibă meşteşugul de ghicitor, de cititor în stele, de vestitor al viitorului, de vrăjitor, de descântător, nimeni care să întrebe pe cei ce cheamă duhurile sau dau cu ghiocul, nimeni care să întrebe pe morţi. Căci oricine face aceste lucruri este o urâciune înaintea Domnului; şi din pricina acestor lucruri va izgoni Domnul Dumnezeul tău pe aceste neamuri dinaintea ta. Tu să te ţii în totul totului tot, numai de Domnul Dumnezeul tău. Căci neamurile acelea pe care le vei izgoni, ascultă de cei ce citesc în stele şi de ghicitori; dar ţie, Domnul Dumnezeul tău nu-ţi îngăduie lucrul acesta.

Apoi mai tarziu repeta Dumnezeu porunca:

Să nu vă duceţi la cei ce cheamă duhurile morţilor, nici la vrăjitori: să nu-i întrebaţi, ca să nu vă spurcaţi cu ei. Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.(Biblia, Leveticul)

Este absolut clar că toate aceste practici sărbătorite la Halloween,măcar și sub formă de glumă, sunt o urâciune înaintea lui Dumnezeu și îi spurcă pe oameni. Noi, creștinii, trebuie să ne ținem cât mai departe de ele.

Biblia ne învaţă că există o lume spirituală, invizibilă, care duce o mare luptă împotriva creştinilor.

Sursa: brasovuevanghelic.ro / infocrestin.ro