Biblia, Epistola catre Romani

Play

Epistola catre Romani este cea mai de seama dintre scrierile Pauline. Despre ea marele reformator Luther a spus.:“Este cartea de capatîi a Noului Testament, evanghelia în starea cea mai pura. Niciodata nu poti spune ca ai citit-o sau ai studiat-o prea mult. Cu cît te adîncesti
mai mult în ea , cu atît o pretuiesti mai mult si gustul ei este mai bun. “


Sfîntul Augustin cel mai mare dintre parintii bisericii , nemultumit de starea lui spirituala în anul 386 se plimba meditând printr-o gradina. Deodata a auzit o voce care -I spunea “Ia si citeste “.
A deschis biblia la Rom.13.13-14 si a citit : …”sa traim frumos ,ca în timpul zilei, nu în chefuri si în betii; nu în curvii si în fapte de rusine;nu în certuri si în pizma;ci îmbracati-va în Domnul Isus Hristos si nu purtati grija de firea pamînteasca, pentru ca sa-I treziti poftele “.
Aceste cuvinte I-au scimbat viata si I-au adus în suflet lumina pe care o cauta de mult. Si-a alungat concubina, a renuntat la convingerile maniheite si neoplatoniste si s-a întors la Hristos.Dedicat slujirii lui Hristos el a scris peste o suta de carti, cincisute de predici si douasute de scrisori prin care crestinii dealungul timpului au gasit multe binecuvântari spirituale.În cea mai cunoscuta dintre cartile sale
“ Confesiuni” în primele paragrafe ,este cuprinsa memorabila fraza: “ Tu ne-ai facut pentru Tine si inima noastra nu-si gaseste odihna , pîna nu se odihneste în Tine “.


Martin Luther Unul dintre profesorii de la universitatea din Wittemberg a început sa predea studentilor sai epistola catre Romani.
Aceste studii au contribuit la intensificarea luptei care se dadea în inima lui Luther. El a cerut sfatul unui vicar care l-a îndemnat sa se încreada în Dumnezeu si sa citeasca Biblia. În iarna anului 1511 , pe când era profesor de teologie la aceeasi facultate a descoperit adevarul justificarii prin credinta.. Din acel moment a început sa predice ca linistea sufleteasca nu si-a gasit-o în ritualuri, în acte de ascetism sau prin indulgente ci prin citirea cuvântului scripturii din Rom 1:17, a ajuns la întelegerea ca justificarea este numai prin credinta în Domnul Isus. Tezele sale “sola fide”, justificarea numai prin credinta, “sola scriptura” numai Scriptura este autoritate pentru pacatosii care cauta mîntuirea si “sola gratia “numai harul lui Dumnezeu este suficient pentru salvarea celui pacatos , au format sistemul teologic care a condus la reforma protestanta.
Aceeasi doctrina proclamata de Luhter a condus la convertirea lui John Bunyan, care a scris cartile : Calatoria crestinului si Harul Abundent. Citind prefata comentariului pe care Luter la scris la epistola catre Romani,inima lui John Wesley a fost înflacarata pentru Hristos si prin el Anglia a cunoscut cea mai mare trezire spirituala din secolol al XVIII lea.