Care este inceputul tuturor lucrurilor?

Ai întâlnit vreodată un ceasornicar? Cei mai mulţi dintre noi nu au întâlnit niciunul. Şi, totuşi, ştii că ceasornicarul există? Bineînţeles că ştii! De unde ştii? Te uiţi la ceasul de la mână, vezi ceasul tău şi deduci că acest micuţ şi uimitor instrument nu s-ar fi putut crea singur. Trebuie să fi fost făcut de cineva. Acel cineva se numeşte ceasornicar.


Acelaşi exerciţiu îl poţi repeta uitându-te la o clădire şi gândindu- te că există arhitecţi, ingineri şi tâmplari. Priveşte o maşină şi poţi deduce că există fabricanţi de maşini. Uită-te la o carte şi vei deduce ca există scriitori. Nu contează dacă ai întâlnit vreodată astfel de oameni; produsul lor este dovada existenţei lor. Şi aşa cum un ceas este dovada existenţei unui ceasornicar, o clădire este dovada existenţei unui arhitect şi o carte este dovada existenţei unui scriitor, în acelaşi fel, creaţia este dovada existenţei unui Creator.


Aceasta este una din legile bază ale ştiinţei – legea cauzei şi efectului. Dar uitându-ne la creaţie, aceasta ne spune mai mult decât simplul fapt că există un creator. Ea ne spune, de asemenea, ceva despre Creator.
Ţineţi cont, de exemplu, că prima cauză a spaţiului nelimitat trebuie să fie infinită. Prima cauză a energiei nelimitate trebuie să fie omnipotentă. Prima cauză a complexităţii infinite trebuie să fie omniscientă. Şi prima cauză a timpului nesfârşit trebuie să fie eternă. Dintr-o dată începem să recunoaştem cum trebuie să fie acest Creator: infinit, atotputernic, atotcunoscător şi etern.


Creaţia demonstrează însă ceva chiar mai mult decât aceasta, arătând mai departe că prima cauză a vieţii trebuie să fie vie (nu doar o energie sau o „putere mai mare”). Prima cauză a dragostei trebuie să fie iubitoare (nu o fiinţă impersonală). Şi prima cauză a dreptăţii trebuie să fie dreaptă (sursa judecăţii noastre a ceea ce este bine şi rău).


Descoperim dintr-o dată că toată creaţia din jurul nostru ne spune unele lucruri foarte specifice despre Creator şi ne limpezeşte în mod considerabil conceptul nostru de Dumnezeu. Nu numai că vedem că Dumnezeu există, dar şi că El este cu adevărat uimitor!

Sursă: text preluat din “5 întrebări cruciale despre creştinism” – Tom Short, cu permisiunea editurii Lampadarul de Aur
Dacă doreşti să citeşti mai mult poţi comanda cartea aici: www.lampadaruldeaur.ro