De ce există Crăciunul?

Era odată un om care nu credea în Dumnezeu şi nu ezita să spună şi altora ce simţea el în legătură cu religia şi sărbătorile creştine, cum ar fi Crăciunul.

Într-un Ajun al Crăciunului încărcat de zăpadă, soţia lui şi-a luat copiii la biserică în satul în care locuiau. L-a invitat şi pe el, dar a refuzat: „Povestea asta n-are nici un sens!” a spus el. „De ce Dumnezeu s-ar fi smerit atât pe Sine ca să vină pe Pământ ca şi om? Este ridicol!” – aşa că ea şi copiii au plecat iar el a rămas acasă.

Puţin mai târziu, vântul a început să bată  tare şi zăpada să fie viscolită. Dintr-odata s-a auzit un pocnet puternic. Ceva a lovit fereastra. Apoi încă un pocnet. S-a uitat afară, dar nu a zărit pe  nimeni. Când vântul s-a liniştit puţin, el s-a aventurat afară să vadă ce a putut lovit fereastra.

În câmpul de lângă casa lui a văzut un stol de gâşte sălbatice. Se pare că ele zburau spre sud pentru perioada de iarnă când au fost prinse de viscol şi nu au mai putut înainta. S-au pierdut şi au eşuat la ferma lui, fără mâncare şi adăpost. Abia îşi mişcau aripile şi zburau în jurul terenului în cercuri mici, orbite şi fără nici un scop. Câteva dintre ele se pare că s-au izbit de geam.

Bărbatului i s-a facut mila de ele şi a vrut să le ajute. „Ferma ar fi un loc grozav pentru ele să stea”, s-a gândit el. „Este călduroasă şi sigură; cu siguranţă ele ar putea să-şi petreacă noaptea aici şi să aştepte sfârşitul furtunii.

Aşa că a mers până la fermă şi a deschis larg uşile, sperând că ele vor observa ferma deschisă şi vor intra. Dar gâştele doar dădeau din aripi învârtindu-se fără nici un scop şi se părea că nu au observat ferma şi nici nu şi-au dat seama ce ar însemna ea pentru ele.

Bărbatul a încercat să le atragă atenţia, dar a reuşit doar să le sperie şi ele s-au îndepărtat. S-a dus în casă şi a ieşit apoi cu ceva pâine, a rupt-o şi a făcut o dâră de firimituri care să le conducă spre fermă. Dar ele tot nu au înţeles. Nimic din ce a făcut bărbatul nu le-a determinat pe gâşte să intre în fermă, unde le-ar fi fost cald şi ar fi fost în siguranţă. „De ce nu mă urmează?!” a exclamat bărbatul. „Nu pot să vadă că acesta este singurul loc unde ele ar putea supravieţui furtunii?” S-a gândit un moment şi a realizat că ele pur şi simplu nu vor urma un om. „Doar dacă aş fi gâscan, aş putea să le salvez”, a spus el tare.

Atunci i-a venit ideea. A intrat în fermă, a scos una din propriile lui gâşte şi a dus-o în braţe până a ajuns în spatele stolului de gâşte sălbatice. Apoi i-a dat drumul. Gâsca lui a zburat printre celelalte direct în fermă şi, una câte una, celelalte gâşte au urmat-o spre acel loc sigur. Bărbatul a rămas tăcut pentru un moment iar cuvintele pe care i le-a spus soţiei mai devreme i-au revenit în minte: „De ce Dumnezeu s-ar fi smerit atât pe Sine ca să vină pe Pământ şi sa trăiască om? E ridicol!

Dintr-o dată, totul a început să aibă sens. Aceasta e ceea ce a făcut Dumnezeu. Noi am fost ca şi gâştele – orbi, pierduţi, distruşi. Dumnezeu l-a lăsat pe Fiul Său să devină ca noi pentru ca să ne arate calea şi să ne salveze. „Aceasta este adevărata însemnătate a Crăciunului”, şi-a dat el seama.

În timp ce viscolul se potolea, sufletul lui a devenit liniştit şi medita la acest minunat gând. Dintr-o dată şi-a dat seama ce reprezenta Crăciunul, de ce a venit Cristos. Si atunci, anii de îndoială şi necredinţă au dispărut ca şi furtuna trecătoare. Bărbatul s-a plecat pe genunchi în zăpadă şi a rostit prima rugăciune din viaţa lui: „Mulţumesc, Doamne, că ai luat chip de om şi ai venit să mă scoţi din furtună!

Bucuria Crăciunului să te însufleţească şi să-ţi lumineze toată fiinţa!

(FOTO arhiva myphotobookmd.wordpress.com)